Rooibos červený

Rooibos (Aspalathus linearis, Roibos) je bobovitá rostlina, používaná na výrobu bylinného čaje. Již přes mnoho generací je tento nápoj populární v Jižní Africe a nyní se už konzumuje v mnoha zemích po celém světě.

  • Váha
  • do 100g
  • do 1000g
od nejlevnějších od nejdražších

Rooibos červený | 29



Použití

V Jižní Africe je běžné pít rooibos spolu s mlékem a cukrem, avšak v ostatních částech světa se většinou podává bez těchto přísad. Vůně rooibosu je často popisována jako sladká (a to i bez přidání cukru) a mírně ořechová. Příprava rooibosového nálevu je v podstatě stejná jako příprava černého čaje s tím rozdílem, že vůně je vylepšená delším vařením. Získaný nápoj je červenohnědý, což vysvětluje, proč se rooibosu někdy říká „červený čaj“.

Rooibos se stal velmi populárním v západních zemích, zvláště u zákazníků, kteří kladou důraz na zdravý životní styl, pro svůj velký obsah antioxidantů a minimum kofeinu.

Základem tohoto nápoje je směs jemných lístků rooibosu tvaru jehličí a aromatických rostlin, které mu dodávají chuť. Nápoj má charakteristickou tmavě červenou barvu a lehce nasládlou chuť.

Složení

Čaje rooibos obsahují vitamín C[1] a řadu minerálních látek, například měď, železo, draslík, vápník nebo hořčík. Stejně jako zelený a černý čaj obsahují směsi rooibos antioxidanty, a proto jsou součástí zdravého životního stylu. Šálek čaje rooibos (bez cukru) navíc neobsahuje žádné kalorie. Kromě toho čaje rooibos neobsahují kofein, a představují tak alternativní bezkofeinový nápoj, tudíž vhodný i pro děti, kojence a těhotné matky.


Zdravotní účinky

Díky jeho jedinečnému složení má popíjení rooibosu pozitivní vliv na lidi s onemocněním srdce a cév, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou cukru v krvi nebo žaludečními potížemi. Rooibos také působí proti alergickým reakcím, zmenšuje ekzémy a podráždění kůže[1]. Pozitivní vliv má také při neurózách, stresu, úzkosti, podráždění, nespavosti nebo bolestech hlavy. Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá v boji organismu proti účinku tzv. volných radikálů a snižuje riziko zhoubného nádorového bujení. Pro jeho protizánětlivé účinky se používá v mnoha kosmetických přípravcích


608 252 110